Hogyan szavazzunk - majdnem - külföldről

A szlovákiai közélet egyik legjelentőségteljesebb és legmeghatározóbb eseménye kétségkívül a köztársaságielnök- választás lesz a 2014-es évben. Nehezen tudom elképzelni, hogy akad valaki, aki még nem találta szembe magát valamelyik jelölt alig burkolt kampányával, holott (!!!) a kampány még egyáltalán nem is kezdődhetett volna el. A jelöltekről így már tudunk eleget, pontosabban rengeteg információt, amelyek nélkül kellemesen meglennénk, de a lényegesek valahogy nem és nem tudnak eljutni a választópolgárhoz. Hasonlóan nagyon keveset hallani arról is (ha egyáltalán hallani), hogy van-e lehetőség külföldről való szavazásra vagy egyéb alternatív voksleadásra... Pedig buzdítani kellene a népet a szavazásra és megismertetni a jogaival. A "népnek" pedig keresnie kellene a lehetőséget, hogy valahogyan kifejezhesse a véleményét, hiszen ehhez, mint demokratikus állam (még) polgárainak, igenis joga van!

Első szomorú hír, hogy bár a külföldön élő szlovák állampolgárok száma kifejezetten nagy (nem beszélve arról a tényről, hogy ők valahogy -a külföld hatása lenne?- öntudatosabb és felelősségteljesebb állampolgárok is), a köztársaságielnök-választásnál nincs lehetővé téve a külföldről való voksleadás. A szavazatokat csak a Szlovák Köztársaság területén lehet leadni, így a nagykövetségeken sem lehet ezt megtenni. Felvetődik a gondolat, hogy miért nincs még mindig lehetővé téve az interneten keresztül történő voksleadás... 

Az egyetlen lehetősége egy jogaival tisztában levő és azokkal élni akaró polgárnak, aki valamilyen oknál fogva nem tud a választás napján (első kör március 15, második kör két hétre rá*) a saját választókörzetében lenni, a választói igazolvány kikérése. Ezen okmány segítségével aztán polgárunk a tartózkodási helyéhez legközelebb eső szlovákiai településen nyélbe ütheti a szavazást (vagyis nem kell Brünnből egészen Kassáig utaznia;). Miután az ember már ehhez az információhoz elverekedte magát, maga az intézkedés szinte gyerekjáték - íme.

Könnyen meglehet, hogy valamelyik kisközség hivatalában a néniknek (nénikről beszélek, mert nálunk azok vannak, meg hát... olyan szemléletesebbek :)) szerzünk pár álmatlan éjszakát ezzel a kéréssel, de erre most ne legyünk tekintettel! Soha nem árt egy kis látókör-szélesítés nekik sem :). A legegyszerűbb módja talán az e-mailben történő kommunikáció a hivatallal (de legyünk biztosak benne, hogy a választások előtt el fogják olvasni a kérvényünket! :)). Oldhatjuk akár személyesen is, ha éppen a helyszínen tartózkodunk. Kérvényünk tartalmazza a
  • nevünket, 
  • születési dátumunkat és számunkat, 
  • állandó lakhelyünket 
  • és azt a címet, ahová az igazolványt kézbesíthetik számunkra,
  • illetve, hogy mindkét körre vagy csak egyre kérjük-e az igazolványt.  
Az igazolványt külföldre is elküldik (még jó :)). 

Az igazolvány büszke tulajdonosaként már csak annyi a teendő, hogy a "nagy napon" fogjuk igazolványkánk, személyink és a nekünk legmegfelelőbb választókörzetben leadjuk voksunkat... a számunkra legmeggyőzőbb jelöltre (ehhez a döntéshez ép eszet, hideg fejet, józan gondolatokat).

ps. Valaki Brünnből? Nem csapunk egy közös szavazást? Megnézhetnénk Kúty-t, vagy akár a trencséni várat is közben :)

* ide vonatkozó és magyarázó bejegyzés
fotó: http://komentare.sme.sk/c/7062992/shooty.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése